Wereldse vegangerechten

Published : 23-02-2018 20:33:19
Categories : Aanbevolen door Heleen Gierveld / de Groeneboekenshop

Wereldse vegangerechten

Vegan smaaksouvenirs - Jolijn Pelgrum en Sjoerd Schotten

 

Vegadutchie-blogger Jolijn Pelgrum en haar partner Sjoerd Schotten, journalist en oprichter van samgreens.com, hebben er bewust voor gekozen om geen dierlijke producten meer te eten, voor de dieren en voor de planeet.

Voor Sjoerd betekent dat in de praktijk niet zozeer ‘vlees skippen’ maar vooral al die lekkere dingen eten waar je misschien helemaal nog niet aan had gedacht, zo schrijft hij op samgreens.com. Met zijn receptuur richt hij zich vooral op manneneten. Geen cupcakes, wel burgers, bier en chili, inclusief de stand van zaken over voedsel, het klimaat en meer. Het was de liefde voor Jolijn (en voor dieren, de planeet en zijn eigen gezondheid) die hem deed besluiten veganist te worden. Jolijn is de verpersoonlijking van ‘natuurlijk leven’, inspireert graag anderen met haar missie en schreef eerder Vegan verleiding.

Samen houden ze van reizen en bundelden hun ‘smaaksouvenirs’ in dit boek met 75 veganistische recepten from all over the world. Een aantal gerechten is van oorsprong niet vegan, maar in dit boek wel: de Franse vissoep bevat geen vis, de köfte geen gehakt en de flammkuchen geen kaas. Ze bedachten vegan varianten voor saté met pindasaus, gehaktballetjes, rendang, Surinaamse pom en roti, appeltaart, chai latte en romig chocolade-ijs. Het is een boek dat er niet uitziet als ‘standaard vegan’ en dat is een compliment.

De gerechten zijn eenvoudig te bereiden en gezond: ‘Plantaardig eten is niet per se gezond - je kunt de hele dag niets anders dan donuts en patat eten - en gezonde voeding is niet per definitie plantaardig’, schrijft het tweetal. Behalve dat ze vegan zijn ingesteld, proberen ze brood te laten staan ‘omdat veel brood niet zo veel voedingswaarde bevat’ en mijden ze toegevoegde suikers en suikervervangers waar mogelijk. Bovendien koken ze zo duurzaam mogelijk: wat er in het seizoen is en wat van dichtbij komt.

Vegan smaaksouvenirs is een aanmoediging voor vlees/viseters, flexitariërs en vegetariërs om eens een vegan maal te koken en voor vegans om inspiratie op te doen uit de wereldkeuken. Tip: de gerechten lenen zich goed voor een shared dinner.

Nicole Willemse

Februari 2018 Groeneboekenshop.nl

Related products

Share this content