Over brandnetelgier, stinkende smurrie en geurige compost

Published : 10-07-2018 16:55:08
Categories : Alberthe Papma

Over brandnetelgier, stinkende smurrie en geurige compost

Lang geleden maakte ik voor het eerst brandnetelgier. Want aan het lijf van mijn moestuinplanten geen chemische polonaise. Maar ze konden wél een oppepper gebruiken. Het werd geen succes. Sterker nog, het resultaat had veel weg van die andere lichtelijk traumatische ervaring, toen ik in mijn studententijd voor de allereerste keer zuurkool maakte. Overigens is het met fermenteren later geheel goed gekomen. Maar dat terzijde.
Ook in dit brandnetelavontuur was de stinkende smurrie gewoon aan mijzelf te wijten. Ik was de ton helemaal vergeten en het gistingsproces was ietwat uit de hand gelopen.

Een tweede experiment liep heel wat gelukkiger af. Dat was met een speciaal compostpreparaat van onder andere duizendblad, paardenbloem en kamille. Een kant en klaar mengsel wel te verstaan, dus de voorbereidingen plus bijbehorende risico’s waren al door een ander gedaan. Het moet gezegd, de compost werd nog nooit zo mooi.

Dat smaakte naar meer, ik moest alleen nog even uitvogelen hoe. Want mengsels kopen is wel een beetje mijn eer te na. Zo ben ik dan ook wel weer. Bovendien is zelf maken veel leuker. En goedkoper. En cirkels sluiten door gebruik te maken van wat er al groeit in de tuin veel bevredigender. Op zoek dus naar wat praktische aanwijzingen.

Dit voorjaar kreeg ik bij toeval het boek 34 planten om mee te tuinieren in handen. Eén van de auteurs, Bernard Bertrand, kende ik al vanwege een prachtig boekje over natuurlijk imkeren. En ook dit is een zeer enthousiasmerend en zeer praktisch boekje, lekker ‘down to earth, vol suggesties en recepten om op verschillende manieren plantenextracten te maken. En met heldere uitleg van het waarom en waarvoor.

De belangrijkste uitgangspunten zijn het voeden van de bodem, het vergroten van de weerbaarheid en vitaliteit van planten en het herstellen van evenwicht in de tuin. En goed beschouwd is dat ook logisch. In de natuur versterken planten elkaar ook. In de  moestuin imiteren we dat bijvoorbeeld door combinatieteelt, dus waarom ook niet met aftreksels en extracten van planten? Die zijn immers nog een stuk geconcentreerder en dus krachtiger. Jiha!  Kom daar maar eens om bij het gebruik van chemische troep. Die bouwt niets op maar breekt alleen maar af.

                           


Een paar pagina's uit 34 planten om mee te tuinieren. Meer voorbeeldpagina's vind je hier 

De auteurs hebben uitvoerig recepten getest maar beloven geen wonderen. Gelukkig maar. Gewoon nuchter aan de slag. En een keuze uit maar liefst 34 planten, waarvan veel gewoon hier in de tuin bleken te staan. Mijn vingers jeukten. Jiha! Dit wordt een veelgebruikt boekje, dat wist ik meteen al. Oude (boeren)kennis in een modern jasje. En mijn eigen tuin als apotheek. Ik houd er van. Het zal mijn innerlijke kruidenvrouwtje wel zijn. 

Zo meteen ga ik versterkende goudsbloemen plukken. Want de tomaten kunnen wel een oppepper gebruiken. Maar ik pluk er niet te veel. Want ze zijn zo mooi. En het oog wil ook wat.
En de ton met brandnetels staat inmiddels al een tijdje te trekken. Het kon nog net, ze bloeiden nog niet. Ook heb ik rabarberblad geplukt om te drogen, tegen slakken. Die houden niet van oxaalzuur. Om de druivenstokken in ons wijngaardje weerbaar te maken tegen meeldauw gaan we experimenteren met een afkooksel van brandnetelwortel, gecombineerd met gefermenteerd vlierbladextract.  De combinatie in werkzame stoffen zorgt volgens Bernard voor spectaculair resultaat. Ik kan niet wachten.

En de ton met brandnetels wordt deze keer niet vergeten en ziet er veelbelovend uit. Met de aanwijzingen van Bernard gaat het lukken.

Alberthe Papma
Groeneboekenshop.nl

Share this content