Laat je bijenliefde ontsteken door Dichterbij de bij

Published : 07-03-2018 16:08:54
Categories : Claudia Reina

Laat je bijenliefde ontsteken door Dichterbij de bij

Door de roman van Christina Caboni De bijenkoningin (niet meer leverbaar) en de Honingzoete dagen van Sarah-Kate Lynch ben ik geïnteresseerd geraakt in bijenhoning. Lavendelhoning in de lavendel-koekjes van Claude Pohig (kwekerij Bastin) is mijn grote liefde.

Dichter bij de bij van Alma Huisken beveel ik graag aan voor een ieder die zich ook wil laten aansteken met bijenliefde. Alma schrijft en tekent met gevoel voor de bij in haar meest natuurlijke omgeving en in dit boek volg je Alma's speurtocht en leerproces op weg naar natuurlijk imkeren. Doortje Stellwagen volgt de bij met haar lens en schiet bijzondere plaatjes voor dit fascinerende bijenboek.  

Het is dat vlak naast mijn volkstuin de bijenkorven al in rijen vlak naast mijn volkstuin staan, anders was ik er direct zelf aan begonnen. Wel heb ik een 'nectarbar' aangelegd met bloemen, zodat bijen, hommels en vlinders in ieder seizoen iets te smullen hebben en ik ze naar mijn tuin lok.
In de lijst van drachtplanten vind ik nog planten die bovengemiddeld in nectar of stuifmeelgehalte bevatten om mijn smultuin nóg rijker te vullen. En dat bijen ook water nodig hebben en dat drinken van de waterdruppels op vrouwenmantel, lupine, andijvie en sla weet ik nu ook.

Wat ik ook uit dit boek heb geleerd is dat eigenlijk ieder huishouden een collectie honingpotjes hoort  hebben, met honing als zonnige gele crème, vloeibaar goud, of als kruidige donkere gelei gelijkend op doorzichtig amber.
En ik neem er twee voornemens uit mee: Alle recepten ga ik in de loop van dit jaar maken en iedere dag neem ik een theelepeltje honing om de middagdip te bestrijden.

Claudia Reina 7 maart 2018

Share this content