Het complete biodynamisch tuinieren legt fris, helder en nuchter uit.

Published : 29-03-2018 11:14:28
Categories : Blog Nicole Willemse

Het complete biodynamisch tuinieren legt fris, helder en nuchter uit.

Vandaag kreeg ik Het complete biodynamisch tuinieren van Monty Waldin in handen. Vertaald door Alma Huisken, vers van de drukker - morgen officieel verschenen. Wat - Een - Mooi - Boek.

Ik ken de basisbeginselen van de biodynamische landbouw - ik schrijf erover in Smaakmakend, waarvoor ik biodynamische boeren en tuinders de oren van het hoofd vraag. Maar helemaal precies weet ik het ook weer niet. Of misschien weet ik eigenlijk helemaal niks omdat ik geen boerin ben, niet met mijn handen in de aarde zit, en er alleen maar over schrijf. 

Wat ik wel weet, is dat de meeste biodynamische producten die ik eet, ongelooflijk goed smaken. Krachtvoer waar ik oprecht blij van word. Vaak smaakt het me nog beter dan biologisch, terwijl ik biologisch echt een warm hart toedraag.

 De maanstanden, preparaten (jaja, koeienhoorns gevuld met koeienmest die de grond in moeten) - ik weet het, het klinkt allemaal ongelooflijk geitenwollensokken en het kriebelt en jeukt meteen. Niks voor mij, zegt iedereen die mijn nuchterheid kent.

Toch wel. Gewoon omdat ik 'weet' dat het biodynamische gedachtengoed hout snijdt. Dit frisse handboek bevestigt dat: alle aspecten van biodynamisch tuinieren worden er helder in uitgelegd, het gidst je van compost maken naar zaden winnen en boompasta maken, van worteldagen naar bloemdagen, bladdagen en vruchtdagen, via maancycli en preparatenrecepten. Niks zweverigs aan. Gewoon een lekker dik, modern boek bomvol prachtfoto's - echt waar voor je geld. 

          

Eindelijk, deze lente kruip ik uit mijn pen, ik ga lezen en doen: eens kijken wat ik ervan kan meenemen in de plannen voor mijn eigen piepkleine achtertuintje. Te beginnen met kijken of ik vanavond de maan kan ontdekken. Overmorgen is ie vol.

Share this content