Zeven blije dieren boeken

Published : 01-03-2018 11:55:27
Categories : Blog Nicole Willemse

Zeven blije dieren boeken

Vanwege de Nationale Week Zonder Vlees dook Nicole in ons boekenaanbod en bespreekt 7 blije-dieren-boeken. En de hele maand maart krijg je €5 korting op De Hippe Vegetariër. In de Groeneboekenshop.

The World Vegan Month ligt achter ons, de Nationale Week Zonder Vlees (5 t/m 8 maart) staat voor de deur. Dit Hollandse initiatief is nieuw, van de grond getrokken door Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër, en breed gedragen door diverse partners uit de voedselindustrie. Samen met het enorme aanbod van vegetarische en veganistische kookboeken laat dit zien dat de plantaardige keuken allang geen alternatief imago meer heeft maar via hype naar een hippe levensstijl is gegroeid. 

Welke boeken lees je in zo’n week zonder vlees? De Groeneboekenshop zette er een paar op een rijtje. En geeft deze hele maand maart € 5,00 korting op de De Hippe Vegetariër.

                    

Ben je in de mood voor de filosofische kant van de zaak, begin dan bijvoorbeeld in Waarom ik mijn vrienden niet opeet van Matthieu Ricard, een Franse boeddhistische monnik – persoonlijk vertaler van de dalai lama – en wetenschapper. Dat laatste zie je terug in de feitelijke onderbouwing wat het boek weghoudt van zweverigheid.

In dit prettig leesbare pleidooi voor dier, mens en aarde wordt de doorgaans zachtzinnige schrijver confronterend, spreekt zelfs over regelrechte massamoord: jaarlijks doden we 60 miljard landdieren en 1000 miljard zeedieren voor menselijke consumptie. Hij vraagt ons: Ben je voor moraliteit en gerechtigheid? Ja, zeggen we volmondig. Dan: Is het moreel aanvaardbaar om onnodig leed toe te brengen aan andere levende wezens? Nee, schudden we schuldbewust. En dat is waar het volgens Ricard om draait, er gaapt een kloof tussen de manier waarop we strijden voor de vrijheid van mensen maar geen waarde aan dierenlevens hechten, behalve waar ze een economische zaak dienen. Dat is onverdedigbaar in zijn ogen en uiteindelijk verliest iedereen, niet alleen de dieren.

Nu willen we allemaal wel meehelpen aan het beter maken van de wereld (toch?), de vraag is eerder: hoe erg moet het worden eer we actie ondernemen? Voor die vraag is het boek Dieren eten een aanbeveling van romanschrijver Jonathan Safran Foer. Aanvankelijk was hij flexitariër, tot hij vader werd en zichzelf de vraag stelde: waarom eet ik überhaupt dieren? Die persoonlijke noot in zijn zoektocht is interessant, zeker als je weet dat in zijn geheugen gegrift staat hoe zijn oma in zijn jeugd talloze keren vakkundig en liefdevol een heerlijk kippetje klaarmaakte. Als een slager fileert Foer de verschillende verhalen die we onszelf vertellen om ons eetgedrag te rechtvaardigen. Hoewel hij met nadruk meldt dat zijn pleidooi er geen is voor een vega-leefstijl, maar een missie om mensen bewust te maken – volgens hem is dat het begin van de verandering en de enige kans op verbetering – zal menig verstokte vleeseter anders over vlees eten gaan denken na het lezen van dit boek.

                              

Lars Charas pakt het anders aan. In Blijven eten laat hij zien hoe we tot ons huidige eetpatroon zijn gekomen en wat daar op wereldniveau de consequenties van zijn. Volgens hem is het antwoord op deze malaise diversiteit en ligt de oplossing bij koks en consumenten in de keuken. We hoeven geen vegetariërs of veganist te worden, wel moeten we anders gaan eten.

Waar Charas de problematiek op mondiaal niveau beschouwt, trokken Sandra van Kampen en Youetta Visser door Nederland om te zien hoe het ervoor staat met duurzaamheid in de voedselketen. In Voer – vaart maken met de voedseltransitie schetsen ze de stand van zaken en geven feiten en cijfers om te laten zien met welk gewicht de landbouweconomie op ons drukt. In aparte hoofdstukken komen de visserij en veeteelt (die laatste draagt de veelzeggende titel ‘Een markt op hol’) aan bod. Van Kampen en Visser komen net als Charas tot de conclusie dat een nieuw voedselpatroon ook een ander eetpatroon vergt, namelijk gezonder, minder bewerkt en plantaardiger. Ze laten vernieuwers aan het woord, van pionierende boeren tot wetenschappers en beleidsmakers, die laten zien hoe we dat kunnen bereiken in de Hollandse voedselketen.

Wie na het lezen honger heeft gekregen en het veganistisch wil aanpakken, kan zich tegoed doen aan een keur van kookboeken. In de Groeneboekenshop staan alle goede vegetarische en veganistische boeken overzichtelijk bij elkaar en ook de boeken over bewust eten of voedingsindustrie hebben we voor je gesorteerd.

Waaronder De hippe vegetariër (nu voor € 17,50 i.p.v. € 22,50) van Isabel Boerdam, waar ze niet alleen recepten en tips voor vleesvervangers deelt, maar ook lekkere adressen in de grote steden van het land. ‘Oneindig veel inspiratie om gezond bourgondisch te genieten’, aldus Boerdam op haar site.

                    

Een ander fijn boek, onlangs verschenen, is Vegan smaaksouvenirs van Jolijn Pelgrum en Sjoerd Schotten. Zij laten zien wat vegan overal ter wereld aan lekkers te bieden heeft en dat dit zowel voor vrouwelijke als mannelijke smaakpapillen aanlokkelijk is om te proeven. Het duo is deel van een parade aan kookboekenschrijvers en receptenbloggers die aangevoerd wordt door Lisette Kreischer, voorvechter van de veganbeweging in Nederland. Haar gloednieuwe boek The Plant Pharmacy – koken met de kracht van de natuur verschijnt vast niet voor niets precies in deze week. En, goed nieuws voor degenen die destijds misgrepen: haar eerste boek Ecofabulous – koken in alle seizoenen komt opnieuw uit in april (wil je een seintje, stuur dan een e-mail naar nicole@groeneboekenshop.nl).

Toen vegetarisme nog in het stadium van de geitenharenwollensokken stond had en plant-based restaurants niet bestonden, grapte cabaretier Herman Finkers ooit in een van zijn shows: ‘Ik ben vegetariër, maar tegen een lief klein lammetje kan ik geen nee zeggen.’
Met alle inspirerende, diervrije recepten en gerechten die er tegenwoordig zijn en met in ons achterhoofd het feit dat 1 hectare land 50 veganisten of 2 vleeseters kan voeden, is dat ‘nee zeggen’ vast beter vol te houden. In elk geval deze week.

Nicole Willemse

Share this content

Blijf in contact met ons en wij houden u op de hoogte van nieuwe relevante boeken.
Meldt u aan voor de nieuwsbrief (6x per jaar)